Turna Kuşu`nun Tarihsel önemi

 1. ve 2. fotoğraflar: Sibirya'da bulunan Turna petroglifleri

3.fotoğraf: Yakut Türkü, bir kamın üzerinde bulunan Turna kuşu simgeleri

4.fotoğraf: Göbeklitepe, Turna sembolleri 




        Turna kuşu; Prehistorik çağlardan bu yana, uzun ömründen dolayı ölümsüzlüğün, saflığın, Tanrının varolduğu ruhu taşıyan, bilgelik ile ilişkilendirilen ve kutsal sayılan bir kuştur. Turna sembollerini Göbeklitepe'de gördüğümüz gibi Çatalhöyük sembollerinde de görürüz. Çatalhöyük araştırmacısı olan Dr.Russel, Çatalhöyük yapılarının arasında Turna kemiklerinin bulunduğunu, bunun petrogliflere de yansıdığını ifade ediyor. Dr.Russel'a göre Turna kemiklerinin özenle bir araya getirtilmiş ve saklanmış olması insanların inanç sisteminde kuşların, ruhu ölüm sonrası hazırlayan birer araç olduğunu gösteriyor.

Prof.W. Eberhard, milattan önceki dönemde yaşamış Ön-Türk kabul edilen Chon'larda ,su kuşu olan Turna kuşunun Ruhun timsali sayıldığını, Radloff ise Kamların kuş sesi çıkardıklarını, özellikle Turna sesi çıkardıklarını söyler. (Anadolu'da turna semahında da bu sesin çıkarıldığı söylenir) Turna kelimesi, her Türk devletinde söylemi aynıdır.

        Danirmarka'da turna sözü tranedir, Japonya'da ise turudur. Asya ve Sibirya, Amerikan yerlilerinde kutsallığı hâlâ korunur ve Gök direklerinin sembolleridir. Yakut Türklerinde her yurdun kendine ait ongun kuşu vardır. Turna kuşu da bir ongundur ve eti yenmez zarar verilmez.




        Mısır'da, Turna kuşu Tanrı Toth ile ilişkilendirilir ve Tanrı Toth bilgelik, öğreticilik anlamlarını barındırır, simgesi de Turna kuşudur. Antik Yunanda Tanrı Hermes olarak bilinir ve yine Turna kuşu simgesidir. 

        Hoca Ahmet Yesevi'nin de Turna donuna girdiği bilinir.Hoca Ahmet Yesevi'nin de simgesi Turna kuşudur. Turna kuşlarının inanca ve yaşama yansıması budur. İnsan oğlu hep doğa ile iç içe olmuş varlıklarda inancın temelini oturtmuş böylelikle doğada kutsal hâle gelmiştir.

Dr.Russel açıklamaları, magma dergisinden alıntıdır.

        Buğçe; Prehistoloğ ( Tarih öncesi arkeloğu )

http://twitter.com/Dugumseldoku?s=20

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmajımız Bozuluyor

Lübnan